Friday, September 25, 2009

Spremembe v zakonu o dohodnini

Vlada načrtuje spremembe v dohodninskem zakonu. Predvidena je umik predloga 0,5% donacije za različne humanitarne ustanove. Spremembe se obetajo tudi pri obdavčitvi katasterskega dohodka.

Pomembna je sprememba pri vzdrževanih družinskih članih, saj po novem starši ne bodo izgubili celotne olajšave že pri najmanjšem zaslužku vzdrževanega družinskega člana.

Pomembna je tudi sprememba za davčne zavezance zaposlene v Avstriji, saj jim bo vlada priznala dodatnih 7000 evrov olajšave pri dohodnini, s čimer se bodo približali pogojem, ki veljajo v Avstriji.

Največje spremembe: vzdrževani družinski člani, tisti ki prejemajo katastrski dohodek, zaposleni v Avstriji, športniki.

>>> Prosta delovna mesta na zaposlitvenem portalu Jobwiser! <<<

Monday, September 21, 2009

Indeks gospodarskih pričakovanj, september

V septembru je indeks gospodarskih pričakovanj glede na avgust rahlo padel. Indeks se izračunava na osnovi odgovorov na tri vprašanja:
1. Ali živite bolje ali slabše kot pred krizo?
2. Kakšen bo gospodarski položaj Slovenije v tem letu?
3. Koliko denarja boste letos porabili za osebno porabo?

V zadnjem mesecu so se predvsem izrazito poslabšali odgovori na zadnje vprašanje, saj je kar 50% vprašanih odgovorilo, da nameravjo porabiti manj denarja kot lani, 40 % da enako in le 10% namerava porabiti več denarja kot lani. To kaže na to, da je pričelo denarja za osebno porabo primanjkovati, kar bo seveda otežilo izhod iz sedanje krize. Verjetno je tu eden glavnih razlogov skrb za zaposlitev, kjer se v zadnjem času vse več ljudi čuti ogroženo.

Ocena splošnega gospodarskega stanja v državi se še vedno rahlo izboljšuje.

Tuesday, September 15, 2009

Umiritev recesije v Evropski uniji

Po zadnjih napovedih evropske komisije se bo gospodarsko nazadovanje v Evropski uniji v prihodnjih mesecih ustavilo. Po zatrdilu komisarja Joaquína Almunie je napoved »mešanica optimizma in previdnosti«. Nekatera največja evropska godpodarstva npr. Nemčij in Francija že kažejo prve znake okrevanja. Podrobnejše podatke o aktualnih podatkih za Slovenijo si lahko preberite v gospodarskih tokovih za september.

Bistevno bolj so zaskrbljujoči podatki s trga dela, saj je le v drugem četrtletju v Uniji izgubilo delo 1,5 miljona ljudi. To je že tretje zaporedno četrtletje z upadom zaposlovanja. Tudi ponudba prostih delovnih mest se še ni prav nič okrepila, po mnenju poznavalcev, pa lahko zaposlitveni krč traja še dve do tri leta.

Monday, September 7, 2009

Strošek dela v Sloveniji za 8,2% višji kot preteklo leto!

Po podatkih za 2. četrtletje leta 2009 se je strošek dela glede na preteklo leto povečal kar za 8,2%. Tudi povprečne plače so v tem obdobju zrasle za 4,6%. Večje povečanje stroška dela od primerljivih plač v enakem obdobju, govori o tem, da se zmanjšalo število dejansko opravljenih delovnih ur.

Stroški dela so se v opazovanem obdobju najbolj povečali na področju zdravstva in socialnega varstva, najbolj pa so se znižali na področju finančne in zavarovalniške dejavnosti.