Sunday, November 8, 2009

Cena zlata prek 1090 dolarjev

London, (STA) - Cena zlata se je med trgovanjem v Londonu povzpela na rekordnih 1093,10 dolarja za 31,1-gramsko unčo. Do podražitve te žlahtne kovine prihaja takoj po tem, ko je Mednarodni denarni sklad (IMF) sporočil, da je oktobra indijski centralni banki prodal 200 ton zlata za 6,7 milijarde dolarjev.

Zlato je na račun omenjene novice že v torek doseglo rekordno vrednost 1087,80 dolarja, danes pa se je povzpelo še nekoliko višje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je znano, je IMF v ponedeljek zvečer sporočil, da je oktobra za 6,7 milijarde dolarjev prodal 200 ton zlata indijski centralni banki. S tem je IMF izpolnil skoraj polovico načrta, po katerem naj bi sklad v naslednjih letih prodal 403,3 tone zlata in tako izboljšal svoj finančni položaj.

Friday, November 6, 2009

V Preventu odstop, če ohranijo delovna mesta

Predsednik uprave Preventa Global Ivan Majcen je pripravljen odstopiti, v kolikor lastniki ohranijo delovna mesta, ter proizvodne programe.

Nadzorni svet je dal načelno podporo zahtevi Preventa DEV za razrešitev uprave, če "Prevent DEV zagotovi 5,2 milijona evrov takojšnjega posojila, ponovno opredeli komercialne pogoje, ki bi zagotovili normalno poslovanje, in ohranitev vseh programov vsaj do izteka pogodb".

Ostaja pa stavka, napovedana za 19. november, če zaposleni dan prej ne bodo dobili plač za oktober. Miroslav Garb, predsednik sindikata Neodvisnost, podpisov proti upravi ne podpira in poudarja, da bodo stavkali le v primeru neizpolnjevanja obveznosti in pravic delavcev, ne pa naperjeno proti upravi, in da se bodo še sestali.

Slovenski pokojninski skladi s slabo donosnostjo

V prvem polletju letošnjega leta so slovenski pokojninski skladi uspeli zmanjšati izgube zaradi zloma delniških trgov za eno četrtino.

Slovenski pokojninski skladi še vedno trpijo za zelo slabo donosnostjo saj je donos v zadnjih petih letih komaj pokril infalcijo. Donosnost v zagodnih državah je bistveno višja, saj donos običajno presega inflacijo za okoli 4 % na leto.

Razlike med skladi v Sloveniji so precejšnje najvišji donos pa imajo sklad Zavarovalnice Triglav (na leto ustvari več kot 4,5-odstotni donos), precej uspešni pa so tudi skladi Abanke Vipa, Pokojninske družbe A in Probanke.