Tuesday, July 28, 2009

Muro bo reševal Joc Pečečnik

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je za Delo povedal, da morajo do četrtka ali petka s potencialnim investitorjem uskladiti še nekaj pomembnih podrobnosti. Najpozneje v petek bi torej javnost lahko izvedela, kdo bo vlagatelj v »zdrave« dele murskosoboške družbe. »Neuradno lahko povem, da je to podjetnik, katerega ime je bilo v zadnjem času večkrat omenjano v medijih,« je povedal Lahovnik. To pa je bil podjetnik Joc Pečečnik.

Matej Lahovnik seveda ni razkril nobene podrobnosti o tem, kako bo bodoči investitor reševal delovna mesta v Muri. Jasno je, da bo od države dobil subvencijo za vsakega zaposlenega delavca. Za komentar o njegovih načrtih z Muro smo poskušali vprašati tudi Joca Pečečnika, a se na naše klice ni odzival. Minister za gospodarstvo je večkrat povedal, da naj bi v novi družbi dobila zaposlitev največ tretjina od 3290 zaposlenih, torej največ 1100 delavcev.

Prokurist Zdenko Podlesnik ves čas ponavlja, da v novi Muri - v enem ali dveh na novo ustanovljenih podjetjih - realno lahko dobi zaposlitev do 1500 delavcev. Ti bi se ukvarjali s proizvodnjo oblačil domačih blagovnih znak, ki edina lani ni ustvarila izgube. Donosen posel naj bi bilo tudi šivanje po naročilih velikih in malih kupcev.

Še vedno ni znano, kakšno usodo bo doživela zdajšnja Mura. Nacionalna finančna družba (NFD) kot njena največja lastnica ves čas nasprotuje stečaju, prav tako sindikat. Ta se odločno zavzema za ohranitev čim več delovnih mest in prisilno poravnavo podjetja z upniki. Tako bi delavci, ki bi izgubili delo, dobili odpravnine. V primeru stečaja bi namreč ostali brez njih. Vlada je že povedala, da je za prekvalifikacije delavcev Mure, samozaposlitev (to možnost bi imelo 300 delavcev) in vključitev v javna dela (500 delavcev) zagotovila devet milijonov evrov. Že zdaj pa je popolnoma jasno, ne glede na končno odločitev o reševanju podjetja, da so veliki Muri, ki je v najboljših časih zaposlovala 6500 delavcev, šteti dnevi.


Povzeto po delo.si

No comments:

Post a Comment