Friday, June 22, 2012

Inline oglasi (oglasi med besedilom)

Prednosti spletnega oglaševanja

Spletno oglaševanje je ena izmed najbolj učinkovitih metod promocije izdelkov ali storitev, ki jo uporablja vse več podjetij v Sloveniji. Oglaševanje na internetu ima veliko prednosti v primerjavi z medijskimi kanali, kot so televizija, tisk in radio. Spletno oglaševanje je cenovno ugodno, učinkovito, ker omogoča doseganje ozke skupine ciljnega občinstva, nudi popoln nadzor nad porabo sredstev ter natančno merjenje učinkov oglaševanja.

Kaj so inline oglasi?

Inline oglasi so oglasi med besedilom, pri katerih se oglas pojavi takrat, ko se postavimo na posebno označeno oglaševano ključno besedo. Oglasi, ki se prikažejo, so lahko v naslednjih oblikah: besedilo in slika, samo besedilo ali samo slika. Oglasi med tekstom so inovativen način privabljanja novih potencialnih kupcev na spletno stran. Inline oglasi lahko nadomestijo klasične spletne oglase, ki se vedno prikazujejo na istem mestu in jih obiskovalci zaradi tega sploh več ne zaznajo, za razliko od inline oglasov, ki delujejo bolj interaktivno.

Kaj je jackbox?

Najnovejša novost na področju spletnega oglaševanja v Sloveniji je Jackbox sistem, ki je nova oglaševalska mreža, ki ponuja drugačne oglase od drugih – prvi v Sloveniji ponujajo inline oglase. Jackbox je mreža spletnih medijev, ki zaračuna samo dejanski klik na oglas, tako da se točno ve, kaj in koliko se plačuje. Jackbox je z inline oglasi najnovejši način spletnega oglaševanja v Sloveniji, ki je namenjen tako oglaševalcem kot medijem.

Prednosti za oglaševalce

Oglaševalci so pri klasičnem spletnem oglaševanju navajeni, da najprej izberejo spletno stran, kjer se bo prikazoval oglas. To se naredi v povezavi s tematiko, ki se oglašuje, zato jih ni veliko na voljo. Oglas se tudi ne prikaže med tekstom, temveč nekje ob strani. Jackbox sistem pa deluje na takšen način, da se pri vsakem oglasu, ki se ustvari v tem sistemu, izbere ključne besede, ki se nanašajo na oglas - na primer: hujšanje, zdrava prehrana, telesna aktivnost. Na vseh spletnih straneh, ki so v Jackbox sistemu, se potem te ključne besede podčrtajo. Ko uporabnik z miško pride na posamezno ključno besedo, se prikaže oglas. Pri Jackbox sistemu se ne plača nič, vse dokler uporabnik ne klikne na oglas. To pomeni, da ga dejansko zanima tisto, kar se ponuja. Jackbox sistem z inline oglasi zaračuna samo dejanske klike in ne prikaze oglasov.

Prednosti za medije

Pri klasičnem spletnem oglaševanju spletno stran ponavadi zasedajo standardni oglaševalski formati. Vsi ti liki se na spletni strani prikazujejo po nekem zaporedju in v veliki večini sploh niso vpeti v kontekst spletne strani. Vse to pomeni, da se oglasi vseh oglaševalcev prikazujejo velikemu številu obiskovalcev, ki jih ti oglasi sploh ne pritegnejo. Jackbox sistem pa analizira vsebino spletne strani in podčrta tiste ključne besede, ki so bile izbrane s strani oglaševalcev. V primeru, da je nekdo rezerviral besedo hujšanje za prikaz svojega oglasa za izdelke za hujšanje, se bo ta beseda na spletni strani podčrtala in uporabniku prikazala oglas. Obiskovalec spletne strani si ga lahko z miško ogleda in klikne nanj le, če ga pritegne vsebina. In večinoma ga bo, ker se oglas nahaja na strani, kjer se piše o temah, na katere se nanaša vsebina oglasa. S klikom bo pa seveda vključen tudi zaslužek. Dobra novica pa je tudi, da oblike spletne strani ni potrebno spremeniti zaradi Jackbox oglaševanja. Z Jackbox sistemom je vsebina spletne strani postane enaka oglasnemu prostoru. Izplačilo pa je možno tako za pravne kot za fizične osebe.

No comments:

Post a Comment